Belgrad

Lär dig om en många gånger krigshärjad stads spännande historia på resor till Belgrad. Upptäck fascinerande historiska sevärdheter inne på Belgrads fästning.

Belgrad är Serbiens huvudstad och landets främsta ekonomiska centrum, samt en knutpunkt för kultur och historia. Belgrads historia började med Vinčakulturen på 5000-talet f.Kr. Sedan dess har staden tillhört bland annat Ottomanska riket och Jugoslavien. Många av stadens historiska sevärdheter ligger inom den stora fästningens murar.

Börja din resa till Belgrad med ett besök i den välbevarade fästningen från 500-talet mitt i staden. Njut av panoramautsikten över stadssilhuetten, som ligger som en ö där två floder sammanstrålar. Ta en lugn promenad runt de gamla murarna och lär dig om hur de genom historien försvarat staden. Här anordnas även konserter, och Simply Red, Amy Winehouse och Moby är bara några av de artister som uppträtt här på senare tid.

Se över 3 000 historiska föremål på Belgrads militärhistoriska museum inne på fästningen. Här finns lämningar ända från romarnas tid, med bland annat svärd och sköldar. Kyrkan Ružica ligger inom fästningens murar och ståtar med målningar av en rysk konstnär. Beundra också den gulliga mossbetäckta kyrkan utifrån.

Utforska parken Kalemegdan som omger fästningen. Den ligger längst upp på en kulle, och dess namn betyder ”fästningstorget”. Strosa bland träden eller lägg dig och vila en stund i gräset.

En viktig anhalt på en weekend i Belgrad är Serbiens nationalmuseum, där du kan se över 400 000 konstverk av Cézanne, Matisse, Picasso, Renoir, Van Gogh, Monte och många andra. Besök museet på kvällen och se det upplyst i vackert lila och vitt ljus. På det moderna konstmuseet kan du se nutida verk av bland annat Hockney och Warhol.

Floderna Donau och Sava flyter samman i Belgrad. Staden har många kullar och två bergskedjor ligger strax söder om stadskärnan. På vintern blir det ofta minusgrader och ibland snö, och på sommaren kan det bli riktigt varmt. I Serbien talar man serbiska, som är nära besläktat andra jugoslaviska språk som bosniska.

Efter en dags sightseeing på en weekendresa till Belgrad kan du roa dig på stadens beryktade utescen till långt in på småtimmarna.