Krakow

Krakow är en av Europas vackraste städer. Här finns det mesta du kan tänkas önska dig av en storstadssemester.

Med sin majestätiska arkitektur och sina många sevärdheter hamnar Krakow ofta på topplistan över Europas vackraste städer. Den gamla huvudstaden är Polens tredje största och hade sin guldålder i slutet av 1500-talet. Frågan är om inte en ny gyllene era är på väg.

Sevärdheter och shopping
Krakow är idag en blomstrande universitetsstad med en avslappnad och välkomnande atmosfär. Det, tillsammans med alla sevärdheter och de låga priserna, har gjort att turister från hela Europa gärna letar sig hit. Torget Rynek Glowny är stadens hjärta och en given samlingsplats. Börja gärna med en kopp kaffe på någon av uteserveringarna här innan du ger dig ut på sightseeing bland de hundratals kyrkorna, de många vackra medeltidsbyggnaderna och slotten med sina spiralformade torn. Är det shopping som lockar behöver du inte heller bli besviken. I Krakow finns det gott om butiker av alla slag, från souvenirer till exklusiva märkesbutiker. Missa heller inte den livliga söndagsmarknaden i de judiska kvarteren Kazimierz.

Nöjen och utflykter
I Krakow äter du gott och förhållandevis billigt. Här finns många bra restauranger, massor av caféer och barer som går från små och mysiga till stora och trendiga. Inte minst tack vare alla studenter bjuder staden också på stora möjligheter för dig som vill ut och roa dig. Nattklubbar och diskotek hittar du lite överallt när skymningen börjar lägga sig över staden. Vill du göra precis tvärtom och samtidigt få ett minne för livet är det inte mer än ca 70 kilometer till koncentrationslägren i Auschwitz. Ett annat utflyktstips är saltgruvan i Wieliczka som varit i drift ända sedan 1200-talet och som 1978 blev ett av de tolv första världsarven på Unescos lista.