Poznan

En av Polens äldsta städer är känd för sina grönområden och välbevarade gamla byggnader. Här kan du besöka historiska palats, kyrkor, stora parker och skogar.

Poznań är huvudstaden i den polska regionen Storpolens vojvodskap. Under en resa till Poznań får du uppleva både 1 000 års historia och en modern europeisk stad. Titta på gamla byggnader, vandra genom skogar, smaka på lokal mat och njut av ett långt bad i det varma källvattnet. Poznań är ett härligt resmål för weekendresor, boka gärna ett komplett weekendpaket.

Poznań är en av Polens äldsta städer och grundades på 900-talet. Stadens förflutna blir du påmind om i de medeltida palatsen, kyrkorna och byggnaderna vid Gamla marknadstorget. Många som gör resor till Poznań besöker det arkeologiska museet i Gorkapalatset från 1500-talet. Stå nära Rådhuset i renässansstil vid klockan 12 på dagen så får du se de mekaniska getterna stångas. Utforska Kungliga slottet från 1200-talet, som ligger ett kvarter väster om torget. Poznańs andra storhet, Kejserliga slottet, byggdes i början av 1900-talet åt kejsar Wilhelm II av Tyskland.

Ett måste under en weekend i Poznań är att ta bussen eller spårvagnen till Katedralön, där staden grundades. Titta på gravar efter gamla monarker inuti katedralen från 900-talet och beundra den gotiska inredningen i Vårfrukyrkan i Summo.

Poznań är en av Polens grönaste städer, med parker, skogar och trädgårdar som täcker nästan en tredjedel av staden och den omges också av ett grönt bälte. Jogga, promenera och ägna dig åt olika idrotter i stora Cytadelaparken, bland stora skulpturer av huvudlösa figurer i gjutjärn. Vandra genom Wielkopolski nationalpark, 1,6 mil utanför Poznań.

Koppla av vid Maltasjön, en stor konstgjord sjö med rekreationsområde. Titta på djur på Nowe Zoo på östra sidan av sjön. Åk skidor utför den konstgjorda skidbacken eller kom upp i hastigheter på 50 kilometer i timmen genom att åka kälke på sommaren. Koppla av i det varma källvattnet och bastun på Termy Maltańskie.

När du besöker Poznań ska du passa på att smaka på vodka och aptitretare i en tapasbar. Beställ shots tillsammans med kalla tilltugg som till exempel grisfötter i gelé och inlagd sill.

Poznań ligger omkring fyra timmar med bil eller tre timmar med tåg väster om Polens huvudstad Warszawa. Du kan även flyga till den internationella flygplatsen Port Lotniczy Poznań-Ławica för att uppleva stadens historia, natur och utomhusaktiviteter.