Wroclaw

Se dig om i denna stad vid vattnet i sydvästra Polen och titta på fascinerande öar, broar, statyer och grönområden.

Under en resa till Wrocław kommer du till ”Polens Venedig”, en stad som ligger på flera öar i floden Oder och som knyts samman av dussintals broar. Många satsar på resor till Wrocław på grund av att staden anses som en av Polens vackraste. Här finns medeltida arkitektur, natursköna vyer, grönområden och… dvärgar.

Wrocław passar bra för weekendresor och du kan säkert hitta ett färdigt weekendpaket hit. Har du begränsat med tid under din weekend ska du se till att börja med att besöka huvudtorget i den gamla stadskärnan. Efter andra världskriget bestod detta område endast av ruiner, men de historiska byggnaderna har återställts till sin ursprungliga prakt i både barock och renässans. Beundra rådhuset i 1300-talsstil som hyserMuzeum Sztuki Mieszczańskej, museet för borgerlig konst. Besök Sankt Elisabethskyrkan, en gotisk byggnad med ett 91 meter högt torn och klättra upp till observationsdäcket nära toppen.

Om du vill få en ännu bättre utsikt kan du ta hissen upp i Sky Tower. Tornet är en av Polens högsta byggnader med sina 212 meter och även Wrocławs enda skyskrapa.

En av Wrocławs mest välbesökta sevärdheter är Panorama Raclawicka, en stor panoramamålning. Den 114 meter långa duken löper runt insidan på en specialbyggd rotunda och föreställer ett viktigt 1700-talsslag.

Håll utkik efter dussintals små bronsstatyetter av dvärgar när du besöker Wrocław. De är en påminnelse om Pomarańczowa Alternatywa, Det orange alternativet, en underjordisk rörelse som genomförde fredliga protester mot kommunistregimen på 1980-talet, med målningar av dvärgar på väggar som drev med myndigheterna.

Strosa längs stadens kanaler och korsa en bro för att ta dig till Katedralön, där de flesta av Wrocławs viktiga religiösa byggnader ligger. Här finns bland annat Johanneskatedralen från 1200-talet. Njut av Wrocławs grönområden, blommorna och vattenfallen i Botaniska trädgården som även ligger på ön.

Vandra genom stora Szczytnickiparken som ligger öster om stadskärnan om du vill titta på den japanska trädgården. I närheten ligger Wrocławs zoo och en multimediafontän med vatten-, musik- och ljusshower som framförs mellan maj och oktober.

Det är enkelt att ta sig runt till fots i Wrocławs stadskärna, men här finns även effektiva buss- och spårvagnsnät. Den närmaste internationella flygplatsen är Wrocław-Copernicus flygplats, som ligger mindre än 1,6 mil från centrala Wrocław. Res till Wrocław om du vill uppleva historia, natur och arkitektur.